Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
Wilt u een een boom, meerdere bomen of struiken kappen, vellen of snoeien? Dan moet u daar vaak vooraf een omgevingsvergunning voor aanvragen. Ook kandelaberen valt onder de vergunningsplicht. Kandelaberen is het terugsnoeien van de kroon tot een hoofdstam met takstompen.
De gemeente Veendam heeft een bomenverordening vastgesteld. Hierin staat aangegeven voor welke bomen een vergunning moet worden aangevraagd.
U vraagt de Omgevingsvergunning aan bij de gemeente. Dit kunt u online regelen via het Omgevingsloket. Bepaal eerst of er voor de boom een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Dat gaat zo:
let op:
De aanvragen voor een omgevingsvergunning worden door de gemeente gepubliceerd op: officielebekendmakingen.nl. Hier kunt u ook zien of iemand anders een aanvraag omgevingsvergunning voor het kappen van een boom/houtopstand heeft ingediend.
Wanneer er door de gemeente een kapaanvraag wordt ingediend en toegekend, staan de te kappen bomen op de digitale kaart tot deze zijn gekapt. Bekijk deze bomen op de digitale kaart bomen kappen.
Na het verlenen van een omgevingsvergunning hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om hun bezwaar kenbaar te maken tegen de verleende vergunning. Pas na afloop van de vierde week van de bezwarentermijn mogen de bomen worden gekapt, tenzij er een voorlopige voorziening bij de rechtbank is aangevraagd.
De gemeente beslist in principe binnen 8 weken op de aanvraag voor om een omgevingsvergunning. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken worden verlengd. Wordt er meer aangevraagd dan alleen de vergunning voor het kappen? Dan kan het langer duren.
Nee, ook voor voormalige gemeentelijke bomen geldt vaak een vergunningsplicht omdat deze deel uitmaken van het gemeentelijk groen en het aanzicht van de omgeving bepalen.
Op de bomenkaart kunt u een boom vinden door in te zoomen of door een straatnaam in te toetsen. U kunt ook op de legenda klikken en alle bomen zien waarin u geïnteresseerd bent. Als u een boom aanklikt krijgt u specifieke informatie met betrekking tot deze boom.
Bomen die met een stip op de bomenkaart staan aangeduid zijn beschermde bomen (gemeentelijke bomen, waardevolle bomen en monumentale bomen).
Let op: ook bomen buiten de bebouwde kom (zoals bedoeld in de Wet Natuurbescherming) en bomen buiten de bebouwde kom zijn beschermde bomen. Voor het kappen van beschermde bomen dient u een omgevingsvergunning aan te vragen.
Wilt u buiten de bebouwde kom ('bebouwde kom' zoals bedoeld in de Wet Natuurbescherming) bomen, boomvormers, struiken, hakhout of griend (houtopstand) kappen? Kijk dan op de website van de Provincie Groningen. De bomenkaart is niet van toepassing op de bomen buiten de bebouwde kom.