Leefomgeving

Samen voor een beter klimaat

Hergebruik van regenwater en vergroenen van leefomgeving

Schoon water is voor iedereen van levensbelang. Daarom is het voorkomen van verspilling ervan een belangrijke zaak. Hoe zorgen we ervoor dat we schoon water niet verspillen?

Dit kan bijvoorbeeld door regenwater te hergebruiken, dat krijgen we tenslotte gratis van de natuur.

Groen in de omgeving waar u woont is goed voor uw gezondheid. Het zorgt voor verkoeling, is goed voor de lucht die u inademt en de biodiversiteit. Stenen en bestrating in tuinen kunnen voor problemen zorgen tijdens hoosbuien. Meer groen in de tuin heeft zeker voordelen.

Het loont om samen stappen te zetten. Want samen maken we het verschil en zorgen we voor een gezonde leefomgeving in onze gemeente. Wat doet de gemeente om hier een bijdrage aan te leveren en welke stappen kunt u zetten?

Wat doet de gemeente om bij te dragen?

In het algemeen

Binnen onze gemeente dragen we ons steentje bij door een extra hemelwaterafvoer toe te passen wanneer er werkzaamheden zijn aan het riool. Er wordt dan een extra buis gelegd waardoor schoon regenwater niet langer in het riool terechtkomt, maar wordt geleid naar nabij gelegen vijvers en naar kanalen. Zo wordt het regenwater in een deel van de Jakob Bruggemalaan, in een deel van Ommelanderwijk en vanaf volgend jaar in de Van Houtenstraat, de Troelstrastraat en de Prins Bernardlaan, door een extra buis naar de vijver afgevoerd.

Ovonde

Hier is niet alleen gewerkt aan de verkeersveiligheid en de uitstraling maar ook is er gekeken naar het gebruik van het soort planten. Op deze manier wordt deze kant van het centrum in bereikbaarheid en kwaliteit verbeterd en er wordt gewerkt aan een betere biodiversiteit en klimaatadaptatie. Ook is de parkeerplaats nabij de Ovonde gemaakt van waterdoorlatend materiaal.

Waterberging

In de Talmastraat en de Heemskerstraat hebben wij onder de weg een reservoir geplaatst waar het water eerst in opgevangen wordt en daarna langzaam naar de vijver loopt. Tussen deze straten zijn zogenaamde WADI’s aangelegd. Ook met als doel het regenwater niet direct af te voeren maar zo lang mogelijk in de omgeving te houden.

Een WADI is een laaggelegen zone in het gras die dient als infiltratievoorziening. Na een regenbui loopt het water van daken en wegen in deze wadi’s en daar kan het langzaam in de bodem wegzakken. Met de wadi voorkomen we dus dat schoon regenwater in het riool terechtkomt en vullen we ook nog eens het grondwater aan! Soms is er geen mogelijkheid voor een wadi, omdat er bijvoorbeeld geen ruimte voor is. De gemeente zoekt dan altijd naar andere oplossingen zoals het aanleggen van een greppel, een groenstrook of het laten weglopen van het water naar een sloot of vijver. Goed om te weten, in alle nieuwbouwwijken leggen we WADI’s aan.

Wat leveren deze maatregelen op?

Wanneer regenwater niet meer in het riool verdwijnt, dan:

  • Zijn riolen minder vol na een regenbui en is er dus minder kans op wateroverlast en -schade.
  • Komt er minder (schoon) water in het riool, waardoor de rioolwaterzuiveringsinstallatie minder wordt belast.
  • Wordt het grondwater aangevuld en is er minder droogte in de natuur.
  • Hoeft het riool niet te worden vergroot en wordt er bespaard op onderhoud

Voorbeeld van Innovatie op gebied van water in nieuwbouwwijk Golflaan

In deze wijk worden vier onderwerpen gehanteerd:

  • lang vasthouden en langzaam afvoeren;
  • schoonhouden en schoonmaken;
  • zichtbaar en aantrekkelijk maken;

Een van de speerpunten is een duurzaam stedelijk waterbeheer, met als belangrijke elementen:

  • waterbesparende maatregelen in de woning;
  • het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering.
  • het vasthouden van regenwater in vijvers en in de bodem;

Welke stappen kunt u zelf zetten?

Hierbij een aantal tips om zelf bij te dragen:

  • Tegel eruit, groen erin. Minder tegels in tuinen. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten. En groen is goed voor de gezondheid en het welbevinden van mensen.
  • Bewaar regenwater in een regenton. Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je zonnepanelen mee.
  • Ga duurzaam om met drinkwater uit de kraan. Denk aan het gebruik van waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten, slimme watermeters, wasmachines met ecostand en natuurlijk het opvangen van regenwater om de planten water te geven in plaats van water uit de kraan.
  • Koppel regenwater af. Dit kan met een regenton, maar ook via een regenwatersysteem. Dit betekent dat het hemelwater wordt opgevangen via de dakgoot en een regenpijp, en daarna in een reservoir terechtkomt. Het regenwater wordt gefilterd en is dan klaar voor gebruik in het huishouden. Denk hierbij aan het spoelen van het toilet, het wassen van kleren, poetsen en karweitjes in de tuin.
  • Houd het riool schoon
    Houd het riool zo schoon mogelijk. In Nederland wordt per persoon per dag gemiddeld 126 liter water gebruikt. En alles wat u doorspoelt, komt terecht in het riool. Dus ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen. Dit zijn middelen die niet oplossen in water, verstoppingen in het riool veroorzaken en het zuiveringsproces verstoren.

Door regenwater waar mogelijk in te zetten in uw huishouden bereikt u een groot aantal besparingen:

  • uw waterrekening daalt,
  • de wasmachine gaat langer mee want regenwater bevat geen kalk,
  • u hebt aanzienlijk minder wasmiddel nodig; water zonder kalk wast veel beter,
  • u ontlast de riolering waardoor de kans op overstromingen vermindert.

Tips voor meer groen in uw omgeving

Groen in de omgeving waar u woont is goed voor uw gezondheid. Het zorgt voor verkoeling is goed voor de luchtkwaliteit die je inademt, en de biodiversiteit. Te veel stenen, grint en bestrating in tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien. Deze buien komen vaker voor, dus dat vraag iets van voorbereiding. Wat kunt u doen voor een groene tuin?